Αρώματα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΣ

Τα αρώματα μπορούν να μας ταξιδέψουν σε άλλα μέρη, να μας θυμίσουν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και να πουν την προσωπική μας ιστορία.

Η λέξη άρωμα (perfume) σημαίνει ευχάριστη, εκλεπτυσμένη μυρωδιά, που είναι η ευωδία των φυτών, και έχει ρίζα τις λέξεις per-(διαμέσου) και fume-(καπνός).

Για την προέλευση του πρώτου αρώματος υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Οι Μεσοποτάμιοι, οι Πέρσες και οι Αιγύπτιοι αναφέρονται εξίσου ως οι πρώτοι δημιουργοί αρωμάτων. Η χημικός Tapputi ήταν η πρώτη γνωστή αρωματοποιός ήταν που δημιούργησε το πρώτο άρωμα με μύρο, έλαια και άνθη στην Μεσοποταμία. Στην Αίγυπτο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αρωματικές ουσίες για οτιδήποτε, από θρησκευτικές τελετές μέχρι την προετοιμασία μίας κηδείας αλλά και για καθημερινή χρήση. Το άρωμα που εθεωρείτο ο ιδρώτας του θεού του ήλιου Ρα αντιμετωπιζόταν ως ιερό στοιχείο. Οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν τα αρώματα ως σύμβολο πολιτικής επιφανείας. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τα αρώματα μετά την κατάκτηση της Περσίας και ξεκίνησε η αντιμετώπισή τους ως μία μορφή τέχνης. Τα αρώματα έφτασαν στο Παρίσι το 1190 και ξεκίνησε η εμπορική τους ανάπτυξη και άνθισε στην τεράστια βιομηχανία που γνωρίζουμε σήμερα.

Όμως παρόλο που η Γαλλία θεωρείται η χώρα των αρωμάτων, το πρώτο σύγχρονο αρωματοποιείο δεν ήταν γαλλικό. Ο βρετανός αρωματοποιός Κρίντ άνοιξε το 1760 έναν οίκο αρωμάτων στο Λονδίνο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1854. Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν τα συνθετικά προϊόντα.

Οι Ούγγροι ήταν εκείνοι που σύστησαν στο κοινό το πρώτο άρωμα, δημιουργημένο από αιθέρια έλαια αναμειγμένα με ένα αλκοολούχο διάλυμα. Το πρώτο άρωμα που δημιουργήθηκε για αποκλειστικά προσωπική χρήση ήταν για την Βασίλισσα Ελισσάβετ της Ουγγαρίας και έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη ως το Νερό της Ουγγαρίας. Στο άρωμα κυριαρχούσαν κυρίως από φυσικά συστατικά όπως δεντρολίβανο και θυμάρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *